AMETAL, metal olmayan. Normal koşullarda katıdan başka sıvı ya da gaz durumunda bulunabilen, tel ve levha biçimine gelemeyen, elektrik ve ısıyı iletmeyen (bir tür C kristali olan grafit dışında) ve elementler tablosunun sağ tarafında yer alan elementlerdir. Metallerle ve birbirleriyle birleşerek kimyasal bileşik yapabilirler. Buna neden, kimyasal olaylarda elektron verme kadar alma niteliklerinin olmasıdır. Normal koşullarda, cıva dışında hepsi katı halde olan metallerin tersine, ametaller üç halde de bulunur. Örneğin argon (Ar), klor (Cl), helyum (He), hidrojen (H), azot (N) ve oksijen (O) gaz; brom (Br) sıvı; karbon (C) katıdır.

AMETALLER

 

Ametaller, metallerden farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Örneğin, yakacak olarak kullandığımız bir ametal olan kömürün yüzeyi parlak değildir. Ayrıca kırılgan olduğu için kömür şekillendirilemez. Ametallerin özellikleri:

·          Ametallerin yüzeyleri mattır.

·          Isı ve elektriği iyi iletmezler (grafit hariç).

·          Kırılgandırlar. Bu nedenle şekillendirilemezler.

·          Oda koşullarında her üç fiziksel hâlde de bulunanları vardır [Flor (F) gaz, brom (Br) sıvı, kükürt (S) katı hâldedir].

·          Genellikle erime ve kaynama sıcaklıkları metallerden düşüktür.

·          Kendi aralarında kovalent, metallerle iyonik bağlı bileşikler oluştururlar.

·          Bileşiklerinde hem pozitif (+) hem de negatif (-) değerlik alabilirler.

·          Doğada hem atom hem de moleküller hâlinde bulunabilirler. Örneğin; karbon (C) atom, oksijen gazı (O2) molekül hâlindedir.

·          Ametallerin oksijenle oluşturduğu bileşiklere ametal oksiti denir. Ametal oksitlerinin sulu çözeltisi asit özellik gösterir.